måndag 30 januari 2012

Vecka 34 och MVC 7

Vecka 34 
 
 
  Bebisen 
 Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

 

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

bildkälla: se.babycenter.com

*******************************************************************
 
Sen sist då: Ja det har ju helt klart börjat hända grejer och det är ju på gott och ont! Jag hoppas ju verkligen att Pu vill stanna i alla fall till 35+0 men just nu är jag glad om hon har tänkt stanna så vi i alla fall får fira Lo här hemma på hennes 1-årsdag som är på fredag! Om ni vill läsa mer om vad som har hänt kan ni läsa det HÄR
Idag har jag även varit på mitt 7:e MVC -besök och det var ju bra att jag hade det inbokat redan idag eftersom att det kändes som om jag hade 1000 frågor och jag fick nog svar på alla! 
Fråga 1: Får man kejsarsnitt om barnet ligger i säte vilket Pu fortfarande gör)?
Svar: Ja, det får man om man vill (dock inget jag bestämt mig för)
Kejsarsnitt skrämmer mig MYCKET mer än det mesta runt en förlossning! Ve och fy säger jag bara!!
Fråga 2: Hur skulle Pu klara sig om hon kom redan nu? 
Svar: Hon skulle med allra största sannolikhet klara sig väldigt bra men hon skulle troligtvis behöva ligga på värmebädd dom första dagarna och ev behöva CPAP nån timme upp till nåt dygn men hon skulle troligtvis inte behöva respirator eller dyl.
Fråga 3: Hur länge skulle vi behöva stanna om hon föddes nu?
Svar: Fram till BF (15 mars) ska man ställa in sig på och allt tidigare får man se som en bonus!
 
Sen hade jag en massa andra frågor men dom orkar jag inte räkna upp här!

Vi diskuterade vändning och det kommer att genomföras under v 7 om hon fortfarande ligger i säte vilket ni gärna får hjälpa mig att hålla tummarna för att hon inte gör! Skulle ju vara skönt att slippa även om det inte alls är speciellt skrämmande då jag gjorde det med Lo och det gick hur bra som helst! Kändes som magmassage!! =)

Har fått stränga order om att åka in så fort jag får fler än några starka sammandragningar och som min barnmorska sa: Bättre att åka in 10 gånger för mycket än 1 gång för lite!! Det är ju faktiskt ganska sant men det suger ju att man måste köra så långt varje gång man måste in för jag gissar att det lär bli ett par gånger innan det är skarpt så att säga.... Nåja, man får trösta sig med att man får en tjuvkik på lillsnuttan varje gång!! =)

 
Så här såg besöket ut i siffror:
 Vikt: +5,1 kg (totalt)
Hb: iu (120)
Urin: ua
SF: 35 (33)
Hjärtljud: 144 (144)
Glukos: 5,4 (7,5)
BT: 136/80 (138/73)
Ffd: Säte, Huvud och fötter upp! (Huvud ner, ruckbart)


Mer siffror:

Det är 51 dagar kvar om Pu föds på samma graviditetsdag som Malin!
Det är 26 dagar kvar om Pu föds på samma graviditetsdag som Noel!
 Det är 18 dagar kvar om Pu föds på samma graviditetsdag som Lo!
 
***********************'
Fortsätt gissa på när Pu anländer! =) 

Det kan ni göra HÄR!


6 kommentarer:

  1. Ja vi får verkligen hoppas att det dröjer innan hon tänker anlända!! Å så namn var det..... Du vet vad jag vill... Men det blir nog bra med bad ni än bestämmer..... Nästan.... Haha/Mamma

    SvaraRadera
  2. Jag hon får FAKTISKT lov att vänta tills nästa vecka och sen har hon fått besked om att vända på sig innan också! =P Namn ja... Ja vi är för tillfället överens om 2 namn men vi får väl se hur det blir! =) Jag VET ju att det blir bra oavsett vad hon kommer att heta!! =P Glöm it vad du tyckte om Noel =P

    SvaraRadera
  3. Oj vad ert liv är spännande just nu! Hoppas för bebis skull att hon stannar ett tag till. Skönt att det ändå gått så lång tid. Men den stora frågan - vad ska hon heta? :-)

    Kram Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är lite för spännande och jag hoppas då verkligen att hon har tänkt stanna så att vi får fira Lo! Som jag sa till mamma igår; Jag har INTE tid att föda barn idag eller i morrn så åtminstone tills dess får hon stanna.....!!
      Namnet ja....Nu är vi nere på två alternativ men ni kommer nog att få vänta till vi är nere på ett och tills dess bäraren av namnet är ute....=P

      Kram

      Radera
  4. Ja nog kan hon ju stanna ett tag till kan tyckas. Lo måste ju får firas utan lillayskon som ska sno uppmärksamhet ;)
    Ja vi får se på måndag vad som sägs :) Har uppdaterat så mobilversonen blev tillgänglig, då kom det fram :) ganska smidigt faktiskt. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan inte annat än att hålla med och jag har faktiskt inte tid med barnafödande idag eller i morrn men det är väl bara därför hon bestämmer dig för att komma!! Skulle VERKLGIEN kanske haft tid att bara ligga på soffan dessa två dagar men full rulle....=P

      Nu lyckades jag med och det är ju faktiskt ganska fiffigt med svarafunktionen =P

      Kram!! =)

      Radera