tisdag 13 september 2011

Vecka 14

Pu
Din bebis väger nu 43-52 gram och mäter nu hela 6.6-7.9 cm mellan huvud och rumpa, vilket ungefär motsvarar storleken av en persika! Mer skall dock komma; fram till vecka 24 kommer din bebis att gå igenom en riktig växtspurt.
Moderkakan förser nu fostret med det mesta av de näringsämnen och syre som fostret behöver genom navelsträngen. Moderkakan är också utvecklad och redo att ta över hormonproduktionen från dina äggstockar. Moderkakan kommer att producera progestoron och estirol, två hormoner som är nödvändiga för graviditeten
Vävnaden som ska bli bebisens skelett gundläggs nu, särskilt i skallen, armar och ben. Ögonlocken möts nu och kommer inte att öppnas på nästan fyra månader. Ögonen som började på sidan av huvudet vandrar nu mot framsidan av ansiktet och sina slutliga placeringar. Vid en visuell undersökning skulle man vid den här tiden kunna skilja en pojke från en flicka då de externa könsdelarna börjat bildas. Tandanlag för alla 20 tänder är redan bildade och i halsen har stämbanden börjat att utvecklas.

Jag

Du bör känna dig mindre trött än i inledningen av graviditeten för nu har du kommit till graviditetens andra tredjedel, och många av besvären från första tiden försvinner. Det är mycket möjligt att du börjar må fantastiskt bra. Äntligen ser du gravid ut.
Eftersom hormonet progesteron ökat starkt den sista tiden kan du nu få trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av. Trycket från den växande livmodern påverkar även den tarmen och hämmar dess arbetstakt. En enkel lösning på detta kan vara att dricka extra mycket vatten och äta fiberrik kost. En mörk strimma kan synas mitt på magen, den kommer förmodligen att blekna efter att barnet är fött. Bröstvårtorna och vårtgårdarna börjar också mörkna. Livmodern är stor som en grapefrukt.


 I siffror

Första dagen for din senaste mens var 13-Jun-2011
Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 19-Mar-2012
Du är gravid i vecka 13+1
Bebisen väger c:a 44 gram. *
Bebisen är c:a 7,1 cm från hjässa till fot. *
Du har klarat av 32% av graviditeten.
Du har 187 dagar till förlossningen.
Din första trimester varar från 13-Jun-2011 till 11-Sep-2011
Din andra trimester varar från 12-Sep-2011 till 10-Dec-2011
Din tredje trimester varar från 11-Dec-2011 till 19-Mar-2012

* Siffrorna avser genomsnittsbebisen och bygger på medelvärden för ett stort antal foster. Ref: Lagercrantz, H. (2003).

Bildkälla: se.babycenter.com

******************************************************************

Är väl inte så mycket att berätta än så länge! Har ju redan berättat att vi har varit på KUB och att allt såg bra ut där! =) En sak som jag kan berätta är ju att jag tror att jag ibland känner små buffar från Pu men det är ju alltid svårt i början!

2 kommentarer:

  1. Så spännande. Dags för magbild snart så ;) kram

    SvaraRadera
  2. J: Snart kanske! Den växer då fort och är större än den var med Lo! =P

    SvaraRadera