måndag 22 augusti 2011

Vecka 11

Din graviditet startade Mån 13 jun 2011.
Din menscykel är ca 27 dagar
Du blev gravid ungefär Mån 27 jun 2011 (ägglossningen).
Du är i vecka 11.

Du har gått 10 fulla veckor och 0 fulla dagar (v10+0).
Du är i 2:a kalendermånaden.
Du är i 3:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum  Mån 19 mar 2012
Du har 210 dagar kvar till beräknad förlossning.
Grattis! Nu kallas embryot foster, vilket betyder "avkomma". Fostret är nu ungefär 3 centimeter långt från hjässa till rumpa och väger mindre än 4 gram, men det har fullt upp med att sparka och svälja.

De inre organen – lever, njurar, tarmar, hjärna och lungor – är nu fullt formade och har börjat fungera, men huvudet är fortfarande lika stort som halva kroppslängden. Pannan är kupad och sitter högt på huvudet, men den kommer att inta sin normala position senare, så att profilen ser mer ut som en "riktig" människas.

Nya detaljer formas varje dag, som fingernaglar och dunigt hår. Om du kunde titta in till bebisen denna vecka, skulle du också kunna se ryggraden avteckna sig tydligt. Ryggnerver sträcker sig ut från ryggmärgen.

Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt. Med hjälp av ett Doppler-stetoskop, kan du höra fostrets hjärtslag och du kan kanske känna livmodern ovanför blygdbenets mittpunkt.

2 kommentarer:

  1. Från o med vilken vecka börjar de på BVC att lyssna med doppler? Har fanimej hunnit glömma det :D

    SvaraRadera
  2. Haha ja det är ju inte det man lägger på minnet alla gånger men jag ska ju inte tillbaka dit förrän vecka 20 och då lyssanr hon ju på hjärtljuden för första gången =) Vi har ju en egen doppler hemma så jag hinner ju lyssna lite själv innan som tur är =)

    SvaraRadera